Att vara laktosintolerant innebär att man har svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölk. Detta beror på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp.

Har man inte tillräckligt av enzymet laktas kan laktos inte sugas upp av tunntarmen, utan fortsätter till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Då uppträder symtom som vattentunn diarré, gasbildning, buller och magsmärtor.

Hos majoriteten av världens befolkning är laktasbrist (laktosintolerans) ett normaltillstånd efter att ett barn har ammats färdigt. I norra Europa är det vanligare att ha en genvariant som gör att man även som vuxen kan bryta ner laktos. 

Det är mycket ovanligt med laktosintolerans hos små barn. Besvär av mjölk beror då oftast på allergi mot mjölkprotein – som inte är det samma som mjölksockret laktos.

Sekundär laktasbrist kan uppstå vid inflammation i tunntarmen, där enzymet laktas som sönderdelar laktosen bildas. Det är vanligt vid exempelvis obehandlad celiaki.

Medfödd (kongenital) laktasbrist är mycket ovanligt. Enzymet laktas saknas då vid födseln vilket gör att barnet inte tål modersmjölken.

Ingen sjukdom

Laktosintolerans är inte farligt, och ger inte någon skada eller följdsjukdomar. Men en dålig mage kan ge en sämre livskvalitet. För många blir en dålig mage tyvärr vardag.

Om du misstänker att du eller ditt barn har laktosintolerans ska ni träffa en läkare för att få en diagnos fastställd.

Besvär med magen kan bero på många olika saker  – ställ inte diagnosen själv!