Celiakiförbundet

Webinar om celiaki med Svenska Celiakiförbundets ombudsman

2020-11-19

Här kommer vårt senaste webinar där vi bjöd in Svenska Celiakiförbundets ombudsman Linus Engqvist Richert.

KLICKA PÅ BILDEN ELLER HÄR FÖR ATT SE INSPELNINGEN

Först berättar Hans Glifberg som är ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms Län om vad föreningen gör och hur du kan vara med och påverka. Efter det berättar Linus om förbundet och hans uppgifter som ombudsman i Svenska Celiakiförbundet. Därefter svarar han på ett gäng frågor som har kommit in från lyssnarna.

I videon besvarar Linus dessa frågor:

  • Är celiaki en riskfaktor vid covid-19?
    Här är artikeln med Jonas Ludvigsson som  Linus nämner i webinariet – Corona och celiaki , behöver man oroa sig?
  • Får man tatuera sig med det överkorsade axet?
  • Vad har hänt med livsmedelshanteringen i Region Stockholm?
  • Varför är det en gräns på 20ppm för glutenfria produkter?
  • Är julmust glutenfri eller inte?
    Denna fråga kan du också läsa om på Livsmedelsverkets hemsida
  • Vad är senaste rekommendationerna för introduktion av gluten i mat för spädbarn?
  • Är mörka chokladkakor med högre innehåll av kakao glutenfria?
  • Kommer det att finnas något botemedel i framtiden?
  • Vad har jag för rättigheter när det gäller specialkost på ett sjukhus?
  • Vad gör ni kring utbildning av restauranger?
  • Varför tillåter ni annonser för produkter som inte är certifierat med det överkorsade axet?
  • Vad händer med gluten när det hettas upp eller kyls ned och hur påverkar det en celiakist?
  • Finns det gluten/laktosfria färdigrätter till samma priser som vanliga?
  • Hur är det med gluten i öl, whiskey och andra alkoholdrycker?
  • Är samfritering ok?
  • Finns det gluten i sojasås?
  • Hur är det med vetestärkelsen, om den inte anges som glutenfri?
  • Finns det ekonomiskt bidrag för personer med celiaki?
  • Hur ska en person med ”tyst” celiaki veta hur mycket gluten den kan äta? 0 ppm, 20 ppm?
  • Vad kan göras för att butikerna ska utöka sitt sortiment?
  • Hur stor risk är det att barn, syskon, föräldrar, barnbarn, kusiner m.m. får celiaki?
  • Finns det några krav på näringsinnehåll på glutenfria produkter?
  • Finns samband celiaki och psykisk ohälsa?
  • Kan man använda vilka smink- och hårvårdsprodukter som helst om man har celiaki?
  • Är det någon fara att mikra mat med samma lock som någon som mikrat ex vanlig pasta, om man inte ser tydliga rester på?
  • Om man under en period i tonåren inte hade stenkoll på sin celiaki, skadar detta kroppen i långa loppet?
  • Ibland kan det vara crabfish i sushi skulle det kunna innehålla gluten?
  • Är alla slags vitaminer glutenfria?
  • Vem vänder man sig till för att få antikroppar test för gluten?
  • Celiaki och sköldkörtelproblem, kan de hänga ihop?
  • Hur funkar det med tex ”engångstallrikar” som är gjorda av vete?

Vi vill slå ett stort slag för Glutenpodden som tar upp mycket kring det vi pratat om under webinaret och de bjuder även in olika gäster. Har du inte lyssnat så kan du göra det här eller där poddar finns.

Nedan har vi lagt in svar på de frågor som inte hann med att besvaras under webinariet.

  • Är det generellt mer eller mindre gluten i IPA jämfört med en ljus lager som inte har så mycket gluten?

Det går inte att dra några säkra slutsatser från färg eller typ av öl när det gäller glutenhalten. Vissa ljusa lager har låg glutenhalt, andra hög. Samma för IPA, vissa har en lägre medan andra har högre glutenhalt. För den som har celiaki är tipset från mig att välja glutenfri öl. Även om den är dyrare, som allt annat glutenfritt.

  • Ibland när jag äter ute och säger att jag har celiaki kan servitören säga att en viss rätt innehåller gluten då pga av soja. Om jag då säger att jag kan äta det känns det som att jag förstör för oss med celiaki. Nästan på samma sätt som de som äter glutenfritt för att det är trendigt men sen kan de ändå äta en brödbit till maten. Så hur kan man förklara för dem på restaurangen så att de inte slutar anstränga sig för vår skull?

Om du serveras mat som enligt personalen innehåller soja och därmed gluten kan du fråga vilken sorts soja som använts. Om det är vanlig soja så är den ju glutenfri, men om det är någon speciell sojasås som faktiskt innehåller gluten är det ju inte säkert för dig att äta.

Om du ställer frågan och tydligt förklarar att du kan äta vanlig soja, men inte sojasåser som innehåller gluten, så tror jag inte att du gör dig själv eller andra en otjänst, då restaurangen förstår att det är gluten du inte tål, men att det alltså inte finns i alla sojasåser.

  • Innehåller andra asiatiska såser såsom oystersås gluten?

Vad gäller andra såser så finns det inget generellt svar på vilka som innehåller eller inte innehåller gluten. Sojasåser har Livsmedelsverket undersökt, men jag känner inte till att de undersökt glutenhalten i några andra såser. Om en ostronsås exempelvis innehåller sojasås och vete markeras i ingrediensförteckningen är mitt tips att kolla med tillverkaren om den är glutenfri eller inte. Vete måste ju markeras ut även om en produkt innehåller högst 20 ppm gluten, så kolla alltså först med tillverkaren.

 

Stort tack till Linus, Hans, alla deltagare och till er som lyssnar!