Allergi mot protein i mjölk är inte detsamma som laktosintolerans. Mjölkproteinallergi är en allergi mot proteinerna i mjölk där den drabbade kan få mycket allvarliga reaktioner av ytterst lite mjölkprotein i maten.

Mjölk innehåller många olika proteiner som man kan vara allergisk mot. Allergin visar sig på olika sätt, exempelvis som eksem, andnöd eller tarminflammation.

Mjölkallergi är vanligast hos små barn. De allra flesta växer ifrån mjölkproteinallergin men hos vissa finns den kvar livet ut. I skolåldern har allergin växt bort hos 80 procent av barnen. Mjölkproteinallergi kan även uppstå hos vuxna. Mjölkallergi visar sig ofta när spädbarn övergår från modersmjölken till komjölk.

Behandling

Den enda behandling som finns är att utesluta mjölkprodukter. Det går inte att använda laktosfria eller låglaktosprodukter eftersom de fortfarande innehåller proteinerna. Tyvärr är det här en vanlig missuppfattning i samhället.

En dietist kan ge tips och råd i början av kostomläggningen. Det är viktigt att den som inte tål mjölkprotein får i sig tillräckligt med kalcium och andra näringsämnen som mjölken ger annars.