Stora brister i elevers specialkost

Hantering av specialkost i Malmös skolor och förskolor försämras. I en undersökning från 2014 fick flera skolor kritik. En ny undersökning av Miljöförvaltningen visar dock att bristerna har ökat ytterligare.

I våras gjorde Miljöförvaltningen 202 oanmälda besök i Malmö. De vanligaste bristerna var att specialkosten inte förvarades på rätt sätt, åtskild från den övriga maten. Bland annat fann Miljöförvaltningen glutenfritt bröd i öppna förpackningar och mjölkfria produkter i återanvända crème fraiche-burkar, rapporterar Sydsvenskan och Skånska Dagbladet. Av de 202 undersökta fallen fanns 16 procent avvikelser, sju procent mer än den förra undersökningen.

En incident rapporteras också där en elev med celiaki fick vanlig pasta till köttfärssåsen.

”Sammanfattningsvis visar resultatet att det finns behov av fördjupad kontroll av specialkosthantering även nästa år”, skriver Miljöförvaltningen i sin rapport.