Celiakiförbundet

Bohuslän-Dal

Välkommen till Celiakiföreningen Bohuslän-Dal!

Celiakiföreningen Bohuslän-Dal är en ideell förening som företräder personer som har celiaki och/eller laktosintolerans.

Vi i vår förening vänder sig till oss som bor i Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lilla Edet, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Hos oss kan vi hitta information och fakta om våra diagnoser – celiaki och laktos, hur man kan leva ett gott liv med sin celiaki, vad man ska tänka på i sin vardag, våra aktuella aktiviteter mm.

Du kan alltid läsa om våra aktiviteter här på webbplatsen, se även kalendern. Alla som har lämnat en aktuell mailadress får oxå info den vägen.

Tillsammans med Celiakiföreningarna i Göteborg, Sjuhärad och Skaraborg har vi ett samarbete genom distriktsföreningen Västra Götaland.

Du kan även läsa lite information om oss i vårt medlemsblad ”CeliakiNytt”. CeliakiNytt kommer till din mail/brevlåda fyra gånger om året.

Celiakinytt0420

Celiakinytt0320

Celiakinytt0220

Celiakinytt0120

Varje år skapar vi ett Årshjul där vi alla kan se vad vi gör/har gjort/tänkte göra tillsammans.

Årshjulet 2020

Årshjulet 2019

**********************************************************************************************

Välkommen på Digitalt Årsmöte!

Celiakiföreningen Bohuslän-Dal kallar alla medlemmar till:
Årsmöte lördagen den 13 februari 2021 klockan 11.00 på medieplattformen Teams.
Föreningen bjuder alla på mat på Coronavis. Dom som närvarar på Årsmötet framför sina datorer kan efter mötet äta en bit mat, på lokal eller i hemmet, skicka in sina kvitton och få pengarna inbetalade på sina konton. Maten får kosta max 150 kr per person.

Kallelsen kommer att anslås precis som vanligt, dvs i CeliakiNytt, i CeliakiForum, här på hemsidan, och på Facebook. Dessutom kommer en inbjudan skickas till dom som har uppgivit sin mailadress. När man har anmält sitt intresse kommer vi skicka ut en länk med instruktioner hur man ska gå tillväga.

Föranmälan krävs!

Välkomna! Styrelsen
0706-46 88 64, [email protected]

**********************************************************************************************

ÅRETS JULBORD 2020

Med anledning av rådande läge beslutade vi i styrelsen att Julbordet arrangerades på samma sätt som våra Coronaaktiviteter i somras.

Julbordskvitton har börjat strömma in och vi planerar utbetalningar i slutet av januari.

**********************************************************************************************

CORONAAKTIVITETER sommaren 2020

Hej Alla!

Vi vill verkligen tacka alla er som deltog i CeliakiLoppet, som Svenska Celiakiförbundet anordnade på Celiakidagen den 16 maj. Ca 80 medlemmar i Celiakisverige skickade in sina svar och nästan 10 000 kr swishades in till Celiakifonden.

Sedan vill vi berätta att vi i styrelsen tyckte det blev lite väl tråkigt att inte kunna anordna några gemensamma aktiviteter – men nu är det ju som det är i dessa Coronatider.

Vi har tänkt som så att vi erbjuder alla medlemmar att göra diverse aktiviteter – fast på egen hand.

Bara för att vi inte kan samlas på Bohusläns museum tillsammans så betyder ju inte det att vi inte kan umgås på avstånd med våra nära och kära i Celiakiföreningens anda 🙂

Alla erbjudanden gäller alla medlemmar, precis som vanligt.

Vi har satt ihop en lista på somriga aktiviteter som vi hoppas kan förgylla. Fokus ligger på gluten & laktosfritt – dvs köp er något gott till fikat, umgås med era nära och kära, skicka in kvittot till oss och få en slant insatt på kontot. Lätt som en plätt.

Alla som har lämnat en aktuell mailadress till oss får detta mailat till sig.

Hälsningar Styrelsen

Coronaaktiviteter sommaren 2020

**********************************************************************************************

Celiakidagen 16 maj 2020

I år är inget sig likt i Celiakiförbundets värld men att det är Celiakidagen den 16 maj kan inget ändra på!

Vi hade ju tänkt bjuda in alla till en föreläsning av Jonas Alzén, leg läkare och specialist i medicinsk gastroenterologi vid Danderyds sjukhus och Sophie Walton Bernstedt, leg läkare och doktorand vid Karolinska Institutet, men det har vi fått skjuta på ett år.

Det vi har hittat på i stället är ett intressant föredrag av dietist Elin Malmberg Hård af Segerstad, inspelat på Mat-för-Livetmässan 2019.

Föredraget hittar ni här: https://www.youtube.com/watch?v=SSs9StdhsAU

Och, dagen till ära, kan man delta i CeliakiLoppet. Det är en trevlig kombination av frågor om celiaki och motion.

Info om CeliakiLoppet hittar ni här: https://www.celiaki.se/celiakiloppet/

Trevlig Celiakidag önskar vi i Styrelsen!

**********************************************************************************************

Planer inför 2020 Bohuslän-Dal

Vi i styrelsen hade planerat våra medlemsaktiviteter under 2020 … men det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss …

Ja … vad hände? Plötsligt var vi alla inlåsta på obestämd tid…

Detta är inget vi kan påverka utan får vackert sitta still i båten och lyssna på dom regler och riktlinjer som våra myndigheter beslutar. Vi i styrelsen har med anledning av detta bestämt att trycka på pausknappen när det gäller våra medlemsaktiviteter. Vi skjuter därför upp allt kul vi har planerat till Framtiden.

Det vi hade planerat för 2020 var följande:

April – Välkommen Vår
Celiakiträff för alla där vi hälsar våra nyaste medlemmar extra välkomna. Vi går igenom vilka vi i föreningen är, vad vi gör, hur Celiakisverige är uppbyggt mm. Anette Lilja, en av våra medlemmar sedan många år, sjuksköterska som arbetar med barn som har funktionell förstoppning kommer och berättar om detta intressanta ämne.

Maj – Celiakidagen – föreläsning på Bohusläns Museum i Uddevalla
Vad är egentligen celiaki och vad innebär det att leva med det?
Föreläsare är Jonas Alzén, leg läkare och specialist i medicinsk gastroenterologi vid Danderyds sjukhus och Sophie Walton Bernstedt, leg läkare och doktorand vid Karolinska Institutet. Jonas och Sophie reder ut begrepp och pratar om hur vanligt celiaki är, när man ska misstänka celiaki, hur man fastställer diagnosen och vad det innebär att leva med celiaki.

Maj – Föreläsning av Celiakistan – Kristina Bate Holmberg
Biolog Kristina Bate Holmberg kommer till Bohusläns Museum och pratar om ”allt det dolda gluten” som vi kanske inte är medvetna om att vi faktiskt får i oss.

Augusti – Utflykt till Sydkoster
En trevlig utflykt i Bohuslän till en av våra många öar – Sydkoster. Där bor en av våra medlemsfamiljer som har lovat att ta väl hand om oss – guidning på ön och mat utlovas.

September – Glutenpodden kommer till Uddevalla
Smilla Luuk och Linus Engqvist Richert kommer till Bohusläns Museum och pratar om celiaki.

Oktober – Välkommen Höst
Celiakiträff för alla där vi hälsar våra nyaste medlemmar extra välkomna. Vi går igenom vilka vi i föreningen är, vad vi gör, hur Celiakisverige är uppbyggt mm.

November – Årets Julbord
Årets mest välbesökta evenemang. Gluten- och laktosfritt julbord någonstans runt om i vårt område.

September & November – Matmässorna i Malmö och Stockholm
Här har vi i styrelsen bestämt att vi sponsrar entrébiljetterna till 100% om någon medlem kan åka på dessa mässor. Det stoppar vi inte. Välkommen att skicka in era biljetter.

OM läget ändrar sig och vi får röra oss fritt igen innan året är slut så får vi se hur vi gör med våra medlemsaktiviteter. Vi anser att det är bättre att pausa än att hoppas och planera och sedan vara tvungna att ställa in.

*********************************************************************************************

Kansli Celiaki
Den 1 januari 2020 flyttade föreningen in på ett eget kansli i Funktionsrätt Centers lokaler i Kapelle i Uddevalla.

Funktionsrätt Uddevalla (fd HSO) är en ”paraplyförening” och i Uddevalla med omnejd är 16 stycken handikappföreningar medlemmar. Tolv föreningar har sina kontor i huset som är beläget på Kapellevägen 1 i Uddevalla. Huset fungerar alltså som ett kontorshotell.

*********************************************************************************************

Är du intresserad av vilket glutenfritt utbud som finns i andra länder?

Enklast att ta reda på det är att maila landets celiakiförbund.

Länk med info finns här: http://aoecs.org/?q=members

************************************************************************************************

Celiakiföreningen Bohuslän-Dal – Styrelsen 2020
Ronny Stenberg, ordförande, Veronica Olsson, vice ordförande och kassör, Charlotte Olsson, sekreterare, Charlotte Stenberg, ledamot

*************************************************************************************************

Svenska Celiakiförbundets förbundsstyrelse består av:
Bengt Fasth, ordförande, Claes Simonsson, Madeleine Hedberg, Ryan Korsbakke, Fannie Ek, Erika Bergsten och Emelie Andersson.

Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare
Heter Magnus Filipsson och har arbetat sedan i augusti 2018. Magnus är en idékläckare av rang. Alla har kanske märkt av allt nytt som har hänt sista tiden? GlutenPodden, GlutenAppen, Nyhetsbreven mm – det är exempel på vad Magnus, och kanslipersonalen, har arbetat med sen han kom till oss.

Svenska Celiakiförbundets kansli
På kansliet arbetar Katarina Verbeet, medlemsregister o administration, Therese Schultz, verksamhetsutvecklare, Linus Engqvist Richert, ombudsman samt Chun Landsberg, redovisningsansvarig/licensadministratör.

************************************************************************************************

Info angående korrespondens
Styrelsen har den 2017-10-28 fattat beslut om att inga utskick görs med brev fr o m nu. All korrespondens sker via mail eller telefon. Var snäll och säg till om du vill ha post så skickar vi info till just dig (gäller endast dom som inte har någon mailadress). Beslutet är fattat av besparingsskäl. Vi vill använda medlemmarnas pengar till medlemsaktiviteter i möjligaste mån.

Alla som har lämnat en aktuell mailadress till oss får all information om vad som händer hos oss på den.

Styrelsen i Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd

MEN – alla HAR inte lämnat en aktuell mailadress…. Vi får tyvärr tillbaka ganska många mail vid varje utskick. Eftersom vi inte skickar brev längre så kan vi inte nå er alla. Fundera gärna på om du faktiskt inte har fått något utskick från oss sedan en tid tillbaka är du snäll. Om så är fallet – skicka ett mail till oss från den mailadress du använder i din vardag så uppdaterar vi i vårt register, tack!

************************************************************************************************

Böcker för utlåning
Föreningen har ett antal böcker som det går bra att låna. Kontakta oss om du är intresserad. Lånetiden är en månad åt gången.

Maila till [email protected] eller ring på föreningstelefonen till vår kontaktperson Veronica Olsson 0706-46 88 64.

REGISTER ÖVER BÖCKER SOM CELIAKIFÖRENINGEN BOHUSLÄN-DAL ÄGER

Böcker för utlåning – Celiakiföreningen i Uddevalla med omnejd

************************************************************************************************

Förhållningssätt
Vilket förhållningssätt ska vi i föreningen ha till alla matställen/matproducenter när det gäller gluten- och laktosfritt?

SCF är väldigt tydliga med att så länge som ett näringsställe håller sig till lagen och informerar om de
14 allergenerna så kan vi inte göra mer. Vi kan t ex inte kräva att det ska tas extra hänsyn till oss med intoleranser.

Krav på information om allergener i butik och på restaurang fr o m 2014-12-13
Har du uppmärksammat reglerna? ”Tydliga krav på att ange innehåll i matvaror som köps över disk och nya regler för restauranger om att ange de vanligaste allergenerna i maten som serveras.”

Behöver du hjälp med någon situation så hör av dig till oss.

************************************************************************************************

Alla är välkomna på våra aktiviteter
Vi i Celiakiföreningen Bohuslän-Dal välkomnar alla som är medlemmar i Svenska Celiakiförbundet, och andra med koppling till oss, att delta i våra aktiviteter. Du som är medlem (huvudmedlem eller familjemedlem) får ta del av våra eventuella subventioner, andra betalar självkostnadspriset.

************************************************************************************************

Trevliga minnen…

Drygt ett hundratal hittade till Bohusläns Museum och vår Hälsoföreläsning av Margareta Elding-Pontén

Temat på föreläsningen var ”glutenfritt med kemistens bästa baktips” och Margareta berättade om celiaki i allmänhet och den glutenfria kosten i synnerhet. Efter pausen övergick hon till att prata om glutenfri bakning. Åhörarna ställde många intressanta frågor och vi gick alla därifrån med många nya kunskaper och en och annan aha-upplevelse.

Se vidare här: https://www.bohuslansmuseum.se/event/glutenfritt-med-kemistens-basta-baktips/

************************************************************************************************

En härlig dag i augusti besökte vi Uddevallas egen fritidsgård full med levande djur – Emaus.

Nya bekantskaper gjordes och vår förhoppning är alltid att våra celiakibarn, som så många gånger är ensamma med sin celiaki i sin vardag, ska hitta nya vänner.

Vänner som de lär känna väl och binder vänskapsband med. Vänner som de dels kan träffa på trevliga aktiviteter hos oss, dels på egen hand.

”Alla andra får äta pepparkakor utom jag för jag tål dem inte” är en verklighet som vi alla kanske har upplevt någon gång. Då kan det vara väldigt skönt för barnen att veta i de stunderna att det finns kompisar, som har samma sjukdom, och som ibland hamnar i liknande situationer.

************************************************************************************************